کلیسای وانک اصفهان
نگینی درخشان در اصفهان
کلیسای وانک
وقتی که شهر اصفهان را به عنوان مقصدی برای سفر خودتان انتخاب میکنید ، این قدر جاذبه های توریستی و دیدنی این شهر زیاد هستند که شاید فرصت نکنید تا به کلیسای وانک سری بزنید .
اما مطمئنا حتی اگر نتوانید از نزدیک کلیسای وانک را ببینید ، نام آن را شنیده اید.
کلیسای وانک در واقع نیایشگاه ارامنه در شهر اصفهان شمرده میشود و در مرکز شهر اصفهان جا خوش کرده است .
نام اصلی این کلیسا ، آمنا پرکیچ مقدس بوده اما به نام وانک که در زبان ارمنی به معنای صومعه بوده ، شهرت پیدا کرده است .
تاریخچه کلیسای وانک
کلیسای وانک در زمان پادشاهی شاه عباس دوم در منطقه ی جلقای اصفهان ساخته شده است .
ماجرا از این قرار بوده که شاه عباس دوم به سپاهیانش دستور عقب نشینی در طول نبرد با سپاهیان عثمانی را داد و در طی این عقب نشینی ، تمام روستاها و شهرهایی که سر راهشان بود تا مرزهای ایران را ویران کردند تا مانع نزدیکی سپاهیان عثمانی به سپاهیان خود شوند .
اکثر شهرهای ویران شده توسط سپاهیان شاه عباس دوم ، متعلق به ارمنیان بود به همین علت ؛ همگی آن ها را با خود به ایران آورد و منطقه ی جلفا را در اختیار ارامنه قرار داد .
بسیاری از بناهای این منطقه را ارمنیان خودشان ساخته اند که کلیسای وانک هم یکی از آن هاست .
در حین ساختن کلیسای وانک ، در قسمت جنوب غربی آن ، کلیسای دیگری ساخته شد که تا سال ها مورد استفاده روحانیون و ارامنه بود اما بعدها به دلیل کم بودن فضا ی کلیسای اولیه ، آن را تخریب کردند و کلیسای جدیدی را بنا کردند .
گفته میشود که زمان ساخت این کلیسا حدود یک دهه به طول انجامیده و در نهایت در سال ۱۶۶۴ میلادی پروسه ی ساخت آن تکمیل شده است
و سپس کتیبه ای در سر در ورودی غربی کلیسای وانک متصل کردند که بر روی آن تاریخ شروع و پایان ساخت این بنا نوشته شده است .
ویژگی های معماری کلیسای وانک
این کلیسا از بخش های متفاوتی تشکیل شده که از جمله ی آن ها میتوان به چایخانه ، کتابخانه ، موزه و ساختمان های اداری اشاره کرد .
وسعت تقریبی کلیسای وانک بدون در نظر گرفتن فضای سبز و باغ وانک ، ۴هزار متر مربع میباشد و حدود ۵ هزار متر مربع نیز به فضاهای سبز این مجموعه اختصاص پیدا کرده است .
همچنین این کلیسا دارای ۲ گنبد میباشد که سایز هایشان متفاوت بوده و سبک معماری آن ها برگرفته از گنبدهای ساخته شده توسط ایرانیان میباشد زیرا که تمامی گنبدهای ساخته شده توسط ارمنی ها به شکل مخروطی ساخته شده بوده اند .
دیگر ویژگی کلیسای وانک که در زمان ورودتان به این ینا به چشمتان میخورد ، نقاشی های رنگ روغنی هستند که بر روی دیوار و سقف این کلیسا کشیده شده اند و بسیار به شکوه این سازه ضافه کرده اند
نقاشی های کلیسای وانک
همانطور که اشاره کردیم در دیوارها و سقف کلیسای وانک ، نقاشی های بی نظیری کشیده شده اند که تمامی آن ها از روی داستان های کتاب انجیل میباشند که در بردارنده ی موضوعات خاص و متفاوتی هستند .
به طور مثال در گنبد بزرگ کلیسا، نقاشی حضرت آدم و حوا و داستان های میوه ممنوعه کشیده شده است و در صلع شمالی کلیسا نیز داستان بهشت و دوزخ را نشان میدهد که در قسمت بالای این نقاشی روز رستاخیز و بهشت و در بخش پایینی آن دوزخ به همراه شعله های بزرگ آتش در کنار اژدها ها و دیوهای وحشی کشیده شده است
موزه ی وانک
یکی از بخش های کلیسای وانک که یک قرن قدمت دارد ، موزه ی وانک است که در سال ۱۹۰۵ میلادی توسط طاطاوس هونانیان که نویسنده ی کتاب تاریخ جلفه ی اصفهان بوده است ، احداث شد .
از معروف ترین اشیاء هایی هایی که در این موزه نگهداری میشوند میتوان به :
- تار موی دختری ۱۸ ساله که فرازی از کتاب تورات به زبان ارمنی و به وسیله ی قلمی از جنس الماس نوشته شده است.
- کتاب ها و نسخه های خطی
- تابلوهای نقاشی ارزشمند از هنرمندان اروپایی و ارمنی
- تابلوهای گچبری از کاخ های صفوی
- آثار فلزی ( انواع جعبه های صلیب ، طلا و نقره و …)
- ظروف چینی و سفالی
- آثار چوبی ( مبلمان ، تابلوهای منبت کاری ، شمعدان و …)
اشاره کرد .
و در نهایت توراسکنر به شما عزیزان توصیه میکند ، زمانی که سفری را به شهر دیدنی اصفهان ترتیب دادید ؛ حتما از نزدیک از این کلیسای شگفت انگیز دیدن کرده و از جاذبه های دیدنی کلیسای وانک لذت ببرید .